Verhaal van de Katharen

In de historie van dit gebied is ??n van de meest opvallende perioden die van de Katharen (ons woord ?ketter? is afkomstig van kathaar). Dit niet in het minst door de vervolging geleid door Jacques Fournier (de bisschop van Pamiers) tussen 1318 en 1325, waarbij hij een uiterst nauwkeurig verslag liet schrijven over de bevolking van Montaillou. Deze katharen spraken occitaans, de taal van het gebied waarin zij woonden

Katharen-villa133-chateau-cazaleres in de ariegeKatharen (kathaar schijnt afkomstig van het griekse katharoi = reinen) is de meest gebruikte naam voor de aanhangers van een middeleeuwse grote sekte (orde) gelovigen. Halverwege de 12de eeuw waren zij overal in W-Europa te vinden, maar vooral in Zuid-Frankrijk en Noord-Itali?. De meest hechte groep met een goede organisatie waren de Albigenzen (de Zuid-Franse katharen). De Katharen noemden zichzelf ?christiani? (christenen). De Katharen beleefden hun gnostisch geloof zelfbewust en intens. Naastenliefde was daarbij een belangrijk aspect. De levensopvattingen waren ten opzichte van het Rooms Katholicisme strijdig. De Katharen hadden een duidelijke voorstelling van God, de spirituele en ?Satan?, de aardse (dus beleden eigenlijk geen monothe?sme). Wanneer men dieper op dit verschil ingaat, blijkt dat een interessant gegeven te zijn.

Zij kenden een zuivere elite, de ?perfectici? of ?boni homines? (de volmaakten), als voorgangers te beschouwen tegenover de massa normale gelovigen de ?credentes?. Nadat de perfectici hun ?consolamentum? hadden ontvangen leidden zij een sober leven, ascetisch, vegetarisch, celibatair en dienstbaar aan de anderen.

E?n van de meest opvallende zaken in het kathaarse geloof was dat de vrouwen gelijkwaardig waren aan de mannen.

Foix heeft als voornaamste bezienswaardigheid, het kasteel. Het stamt uit de elfde eeuw. Belegeringen van diverse aard heeft het kasteel overleefd. Vooral tijdens de vervolgingen van de katharen was het een veilige burcht. Het kasteel in nu ingericht als museum. Het verhaal van de Katharen kunt u hier met eigen ogen meemaken.

Het kruis en de Katharen

Er wordt wel eens gesproken over het ?katharenkruis?. De Katharen hadden geen kruis is mogelijk een uitspraak die wel wat te absoluut is, want er zijn in grotten wel degelijk afbeeldingen gevonden, die mogelijk een katharen icoon zouden kunnen zijn en waarin kruisvormen te onderscheiden zijn.

Het kruis, zoals wij het kennen als Christelijk symbool, kenden zij beslist niet. Het Katharisme was een vredelievend geloof, dat het kruis zag als een martelwerktuig. Zij zouden dat nooit gekozen hebben als symbool van hun geloof. De vorm van het monument dat op de Monts?gur is opgericht, ter nagedachtenis aan de daar op de brandstapel omgekomen Katharen, zou volgens deskundigen als een icoon van het Katharisme kunnen gelden.

Ook van het Occitaanse kruis wordt heel vaak gesuggereerd dat dat het ?katharenkruis? zou zijn, maar ook dat is een diep geworteld misverstand. Ook van het Occitaanse kruis wordt heel vaak gesuggereerd dat dat het ?katharenkruis? zou zijn, maar ook dat is een diep geworteld misverstand. Hiermee wordt het kruis in het verhaal van de Katharen in een ander daglicht geplaatst.

Kruis-occitane van de Katharen-villa133La Croix Occitane

De oorsprong van het Occitaanse kruis (la Croix Occitane) is niet precies bekend, maar deze schijnt terug te gaan tot de derde eeuw v??r onze jaartelling. In feite was dat de periode waarin de symboliek verschijnt bij twee volkeren van de zuidelijke Kelten (Galois). Dit gebied werd toen bewoond door de Volques Ar?cominques en de Volques Tettosages. Juist in deze periode ontwikkelde zich hier de symboliek van de zonnecultuur. Het symbool van dit kruis met de twaalf bolletjes schijnt een zonnesymbool te zijn: – de vier takken geven de vier seizoenen van het zonnejaar weer – ieder bolletje staat voor een maand van een seizoen Vanaf 1211 verschijnt dit kruis als ornament in zijn geheel als zegel van de graven van Toulouse. Er wordt wel beweerd dat de twaalf bolletjes in dit geval refereren aan de dierenriem.

Dit kruis heeft dus niets te maken met de Christelijke iconografie. De graven gebruikten het teken als schild, als wapen, men veronderstelt zelfs dat zij spiritueel meer negen naar een zonnecultus.

Het is waar: de Comtes de Toulouse streden vaak voor de Katharen en zij hadden daarbij op hun schild als wapen la Croix Occitane, maar dat is de enige relatie van het kathaarse geloof met dit kruis. Dat dit Occitaanse kruis met de Katharen te maken heeft is een mythe, die vooral in stand wordt gehouden voor de toerist.

[foto-blok id=”750″ title=”Vakantie thema’s voor je vakantie” text=” “]

[foto-blok id=”754″ title=”Wandelvakanties in Frankrijk” text=” “]

[foto-blok id=”756″ title=”Golfvakanties in Frankrijk” text=” “]

[foto-blok id=”760″ title=”Wellnessvakanties in Frankrijk” text=” “]

[foto-blok id=”764″ title=”Fietsvakanties in Frankrijk” text=” “]

[foto-blok id=”768″ title=”Kindervakanties in Frankrijk” text=” “]

[foto-blok id=”770″ title=”Paardrijvakanties in Frankrijk” text=” “]

[foto-blok id=”772″ title=”Watersportvakanties in Frankrijk” text=” “]

[foto-blok id=”774″ title=”Culinairevakanties in Frankrijk” text=” “]

[foto-blok id=”776″ title=”Culturelevakanties in Frankrijk” text=” “]

[foto-blok id=”778″ title=”Wintersportvakanties in Frankrijk” text=” “]

[foto-blok id=”780″ title=”Gezellige markten vakantie in Frankrijk” text=” “]

VILLA 133 BEOORDELINGEN

Laatste nieuws

© 2020 Villa 133 | Vakantiepark Chateau cazaleres |
Onze bezoekers geven ons gemiddeld een 9,0!
Chateau Cazaleres Daumazan sur Arize, 09350
06-53156142 Hours: Ma-Vr 09:00 - 17:00 Price Range: ? 650 reservering mogelijk: Mogelijk