Koffie bestellen in Frankrijk
Koffie bestellen in Frankrijk?
Een ?caf? au lait?, die drinken de Fransen alleen thuis en wie kortweg om een ?caf?? vraagt, krijgt standaard een espresso? Koffie bestellen in Frankrijk is ingewikkelder dan je zou denken. Hoe krijg je precies wat je wilt hebben?
Goed voorbereid koffie bestellen in Frankrijk.
Un caf?: de meest gebruikte manier om in Frankrijk koffie te bestellen, maar let op, je krijgt dan een klein kopje sterke zwarte koffie en bijna altijd is dat een espresso. Je kunt ook zeggen un caf? noir of un expresso, allemaal hetzelfde.
Un caf? double: voor een grotere dosis,vraag je om een ?un double?, dan krijg je koffie van dezelfde sterkte in een groter kopje.
Un caf? serr?: de sterkste variant, een espresso met de helft van de normale hoeveelheid water (ristretto in Itali?).
Un allong? of un am?ricain: deze espresso aangelengd (= allong?) met heet water, lijkt qua sterkte het meeste op een Hollandse kop koffie. Kost in principe hetzelfde als een espresso en is dus de goedkoopste koffie op de kaart.
Un caf? au lait: bestel geen caf? au lait in een caf?, want die drinken Fransen eigenlijk alleen thuis (of in een hotel) bij het ontbijt. Het gaat om koffie met veel melk geserveerd in een kommetje, zodat je er een croissant of zelfs een heel stuk stokbrood
(inclusief boter en jam) in kunt dopen.
Un caf? cr?me: in alle andere situaties is dit de manier om een koffie met melk te bestellen. Bestaat in 2 formaten, als petit cr?me en grand cr?me . Als je zeker wilt zijn dat je niet de extra grote en duurdere kop krijgt voorgezet (niet altijd duidelijk aangegeven op de kaart), kun je er standaard petit toevoegen. (?Un petit cr?me, s?il vous pla?t?)
Une noisette: als dat toch nog te veel koffie en vooral te veel melk voor is, dan kun je voor de noisette kiezen. Dat is een koffie in espresso-formaat met een kannetje warme melk ernaast, zodat je zelf kunt doseren. En soms is de melk al toegevoegd.
Un cappuccino: in de grote Franse steden bestaan correcte versies van de Italiaanse koffievariant met opgeklopte melk, maar pas op want op het Franse platteland krijg je als je een cappuccino vraagt nog vaak koffie met slagroom ? niet echt hetzelfde. Let ook: dit is meestal de duurste koffieoptie op de kaart, in Parijs vaak rond de 5 euro.
Un d?ca: alle bovenstaande koffievarianten kun je ook bestellen zonder cafe?ne door het woord ?d?ca? toe te voegen. (Une noisette d?ca, s?il vous pla?t)
Un caf? filtre: in het groeiende aantal hippe barista-barretjes in Parijs en andere grote Franse steden zie je nieuwe of juist klassieke koffiesoorten terugkomen. Zo is op diverse plekken de gouwe-ouwe filterkoffie weer in de mode.
bron:www.frankrijk.nl